Lamin Sanyang työskentelee Wilhelmiinassa kokkina. Aikaisemmin gambialaislähtöinen Lamin työskenteli logistiikka-alalla, mutta rakkaus ruokaan johdatti hänet kokkikoulutukseen ja lopulta ammattikokiksi Suomessa. Wiltsulaisena hän aloitti vuonna 2020.
– Muistan vieläkin, miten hyvä ilmapiiri tuntui jo ovella. Tiesin heti, että kyllä, tämä on minun paikkani, Lamin palaa ensitunnelmiinsa Wilhelmiinasta.
Kokkina työnkuva on monipuolinen. Aamuvuorossa keskitytään pääruokaan, iltavuorossa päivälliseen ja jälkiruokaan. Ruoanlaiton ohella kädet saa välillä upottaa myös taikinaan, sillä esimerkiksi keiton kylkeen tarjoillaan itseleivottua leipää.
– Ravintolan puolella ruokailu alkaa kello 11, osastoille lähtevien lämpökärryjen pitää puolestaan olla tiettyyn aikaan valmiita. Ja erilaiset ruokavaliot, niiden osalta on paljon huomioitavia seikkoja. Jollain asiakkaalla on kihti, toinen on kasvissyöjä, kolmas gluteeniton, neljäs sipuliton ja niin edelleen. Vaihtelevuutta on kyllä tässä työssä mukavalla tavalla, Lamin kertoo.
Toisinaan Lamin piipahtaa myös ruokasalin puolella moikkaamassa tuttuja asukkaita, sillä niitä on ehtinyt kertyä vuosien aikana.
– Minulla on niin paljon kavereita täällä! Meidän mummot ovat ihania, se yhteisöllisyys linkittyy hyvin vahvasti omaan kulttuuriini. Tuntuu kuin olisi oman isoäidin kanssa, hän sanoo viitaten lapsuuteensa Gambiassa.
Kansainvälinen vivahde näkyy myös ruoanlaitossa, sillä ruoan maistuvuus on Laminille ensiarvoisen tärkeä asia.
– Käytän mielelläni mausteita, toki ikäihmisten makutottumukset huomioon ottaen. Ammattitaitooni luotetaan, se on hienoa, hän sanoo.
Mutta mistä muista syistä Lamin on viihtynyt erityisen hyvin Wilhelmiinassa?
– Työyhteisön takia! Me nauramme niin paljon. Joskus pomoni tulee oikein kysymään, että mitä täällä tapahtuu. Hyvä yhteishenki näkyy myös keittiön ulkopuolella. On esimerkiksi mukava työskennellä hoitajien kanssa, kun he tulevat hakemaan lämpökärryjä, hän iloitsee.
– Lisäksi saamme tehdä työtämme todella laadukkailla laitteilla, hän vielä lisää.
Vapaa-ajallaan Lamin pelaa mielellään jalkapalloa ja inspiroituu uusista resepteistä ja ruoanlaittovinkeistä sosiaalisen median puolella.
– Parasta työssäni on se, kun kuulen, että asukkaat ovat pitäneet ruoasta. Siitä huolimatta minulla on kova palo oppia aina lisää ja kehittää omaa ammattitaitoa, hän kiteyttää.